Yazdır

TBB Başkanı Aydın iflas erteleme sisteminden şikayetçi

Tarih: 07 Mart 2016 - 06:31

İflas erteleme uygulamalarında suiistimaller başladığını ifade eden TBB Başkanı Aydın, "Yeni düzenleme gerekiyor" dedi

Son günlerde ticaret mahkemelerinden sürekli iflas erteleme kararları çıkıyor. Ekonomik yavaşlama döneminde güç duruma düşen şirketin kanunlarla korunup, düzlüğe çıkmasına fırsat veren bu müesseseyi, kötü niyetli girişimciler alacak takibinden kurtulmak için kullanmaya başladı. İflas erteleme kararı aldıran şirketlerin tüm alacaklıları, karar kalkana kadar, tek kuruş alamıyor. Kamu alacakları ve SSK primleri de dahil hiçbir yasal takip yapılamıyor. Bankalar da bu işin en çok mağdur olan tarafı. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, iflas erteleme müessesesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

İYİ OLANI DA OLMAYANI DA VAR

Aydın, "Bu müessese şirketlerin yaşamaları için bir fırsat veriyor. Ancak iyi niyetli olanları da var olmayanları da. Önemli olan bu müessesenin kötüye kullanılmaya açık olması. İflas ertelemede kötü niyetli girişimcilerin yasal boşluklardan faydalanmalarını önlemek için yeni düzenlenme gerekir" dedi.

ÜÇ KİŞİLİK ŞİRKET DENETÇİSİ OLSUN

Aydın'ın düzenleme ihtiyacına dikkat çektiği iflas erteleme sürecinde firmanın kontrolü şirketin yetkililerinde oluyor. Uzmanlar, kayyum müessesinin yanında alacaklılar ve firma yetkilisini de içine alan bir uzman komite kurulması önerisinde bulunuyor. 3 kişiden oluşacak bu komitenin, şirketin yönetiminde aktif bir rol üstlenmesi durumunda firmanın daha sağlıklı bir şekilde faaliyetlerine devam edeceği belirtiliyor. Bu yolla, firmanın hileli yollara sapmasının da önüne geçileceği vurgulanıyor.

BİLİRKİŞİLER SPK BELGELİ OLMALI

Uzmanlar, son dönemlerde mahkemelerden erteleme talep eden şirketlerin bazılarının bilançolarını borca batık hale getirebilmek için muhasebe kayıtları üzerinde gerçeği yansıtmayan hesaplar ürettiklerini söylüyor. Mahkemeye başvuru sürecinde firmaların mali tablolarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığının iyi analiz edilmesi gerektiğine işaret eden uzmanlar, mahkemelerin bilirkişi yerine SPK belgeli bağımsız denetim şirketlerinden rapor almasına ilişkin düzenleme getirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

KİMLER İFLAS ERTELEME İSTEDİ?

Geçtiğimiz günlerde, tekstilden, inşaata, gıdadan, demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme istedi. Bu firmalara, en son teknoloji marketi sektöründe önemli bir oyuncu olan Gold Grubu ile İstanbul Ataşehir'de bulunan Sarphan Finans Park'ı inşa eden Yeni Sarp İnşaat dahil oldu. İflas erteleme kararı aldıran şirketler arasında, Gürtuğ Madencilik, Doğa Gıda, Yemsel Tavukçuluk, Aziz Bebe, Nursan Çelik, Sezon Pirinç, Starpet, Leke Jeans, Aynes Gıda, Deniz Kılavuzluk, Demirayak Şirketler Grubu son dönemde mahkemeye başvurarak iflas erteleme sürecine giren şirketler arasında yer alıyor.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tbb-baskani-aydin-iflas-erteleme-sisteminden-sikayetci/1000215