Yazdır

İşCep ile Bankamatik birleşti İşCepMatik oldu

Tarih: 06 Mart 2016 - 09:43

İşCep ile Bankamatik’i birleştiren yenilik cep telefonuyla kartsız para çekme imkânı

Ödeme sistemlerine getirdiği farklı yenilik ve teknolojiler ile müşterilerinin hayatını kolaylaştıran Türkiye İş Bankası, dijital değişim sürecine yine bir ilke imza atarak devam ediyor. Mobil hizmetleri etkin şekilde kullanmakta olan müşterilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilen İşCepMatik cihazlarının üzerinde herhangi bir kart okuyucu veya şifre girişi için tuş takımı bulunmuyor. Cep telefonları ile beacon (düşük seviyeli Bluetooth enerji standardı ile çalışan konum tabanlı kablosuz etkileşim) veya QR kod teknolojilerini kullanarak bağlantı kurabilen bu yeni nesil dijital Bankamatik cihazlarında tüm işlemler cep telefonlarından yapılıyor. İşCepMatiklerden bu teknolojilerin desteğiyle kolayca para çekme işlemi yapılabiliyor.
 
Ülkemizde kullanılan Bankamatiklerin tümünün ithal edilmesi ve bu alanda her yıl milyonlarca dolarlık kaynağın yurtdışına aktarılması gerçeğini dikkate alan İş Bankası, İşCepMatik projesini yerli üretici DGI Works ile birlikte yaklaşık iki yıllık bir sürede hayata geçirdi. 
 
Bankamatikleri dijitalleştirmede ilk adım

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, tüm para çekme makinalarının ortak adı haline gelen “Bankamatik” cihazlarını ülkemizde müşteri ile tanıştıran ilk banka olduklarını ve Bankamatiklerin 1982 yılında kullanılmaya başlandığını hatırlattı. O günden bu yana Bankamatiklerin her yıl daha da artan bir taleple kullanıldığını vurgulayan Aran, 2009 yılında “Bankamatik İş Bankası’ndan neyi eksik?” sloganı ile şubelerden Bankamatiklere doğru başlattıkları kanal göçü stratejilerinin ilk aşamasının sonuçlandığını belirtti. Aran “Bugün Bankamatiklerimiz, 130’a varan işlem çeşidi ve 12 ayrı dilde hizmet verme özelliği ile tam bir banka şubesi niteliğine ulaşmıştır. Türkiye’nin her yerine dağılmış, sayıları 6.500 adede yaklaşan Bankamatik cihazımızın artık dijital değişim sürecinde yeni bir aşamaya geçme zamanı gelmiştir” dedi.  
 
Hakan Aran, ikinci aşamada “İhtiyaç Anında Bankan Yanında” sloganı ile müşterilere İşCep üzerinden daha yüksek bir değer önerisi sunduklarını belirterek, şöyle devam etti: “Biliyoruz ki mobil uygulamalar dijital değişimin anahtar itici gücü konumundadır. Bu nedenle Bankamatikleri Türkiye’ye getiren ve Türkiye’nin en geniş Bankamatik ağını yöneten öncü banka olarak dijital değişim alanındaki liderlik misyonumuzu yerine getiriyor ve Bankamatiklerimizi dijitalleştirme yolunda ilk adımı atmış bulunuyoruz. Bu adımı atarken ülkemizin kaynaklarını ve imkânlarını en verimli şekilde kullanmayı da kuruluş misyonumuzun bize yüklediği ‘Türkiye’nin Bankası olma’ sorumluluğunun bir gereği olarak görüyoruz.” 
 
2018’den itibaren Bankamatiklerimizi İşCepMatiklerle yenilemeyi düşünüyoruz
Bu projeye DGI Works firması ile yaklaşık iki yıl önce başladıklarını belirten Aran, İşCepMatikleri kuracakları yerleri ilk aşamada dijital değişim programlarına uygun olarak üniversiteler, oteller, hastaneler, sinemalar ve şubeler arasından seçtiklerini, kurulumlar sonrasında hem müşterilerin deneyimini hem de cihazların performansını sahada gözlemleyerek iyileştirme fırsatlarını değerlendireceklerini söyledi. Bankamatiklere kıyasla çok daha az yer kaplayacak İşCepMatik cihazlarını, 2016 ve 2017 yıllarında yaygınlaştırmayı planladıklarını vurgulayan Aran, “Bu yolla daha önce Bankamatiklerin boyutları nedeniyle giremediğimiz dar mekânlara da girmeyi ve müşterilerimize daha da yakın olmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin İşCepMatiklerimize göstereceği ilgi doğrultusunda 2018 yılından itibaren de Bankamatiklerimizi kullanım ömürlerine göre İşCepMatiklerle yenilemeyi düşünüyoruz” dedi. Hakan Aran, tamamen yerli üretim olan cihazların maliyetleri düşüreceğini, ayrıca bu cihazların kullanımının yaygınlaşmasının ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını vurguladı.
 
Para çekme işlemi nasıl yapılıyor?

Müşteriler cep telefonlarından İşCep uygulamasına giriş yaptıktan sonra “Para Çekme” işlemini tıklıyor, para çekeceği hesabını seçiyor, ihtiyacı olan tutarı giriyor ve cep telefonunu İşCepMatik cihazının önündeki “beacon” alanına yaklaştırıyor. İşCep uygulaması ile İşCepMatik cihazı üzerindeki “beacon” saniyenin onda biri kadar zaman diliminde ihtiyaç duydukları bilgi alışverişini banka sistemi üzerinden güvenli bir şekilde tamamlıyor, ardından cihaz İşCep’ten girilmiş olan tutarı müşteriye sunuyor. Beacon teknolojisiyle para çekmek için cep telefonunun Bluetooth fonksiyonunun açık olması yeterli oluyor. Ayrıca kart taşımaya ve kart şifresi tuşlamaya gerek kalmıyor. İşCepMatik ile para yatırma özelliğinin ise kısa bir süre sonra kullanıma sunulması planlanıyor.

Read more: http://www.finansgundem.com/bankacilik/iscep-ile-bankamatik-birlesti-iscepmatik-oldu-708891.htm#ixzz426fsdJ1G

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/iscep-ile-bankamatik-birlesti-iscepmatik-oldu/1000075